Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2011 09:59 - За лекарите - ОТ ОСАННА ДО РАЗПНИ ГИ
Автор: hrista Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1957 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 27.11.2011 01:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато аз сгреша в моята професия, трия с коректор или ми се кара шефът; когато един счетоводител сгреши, трябва да връща пари; когато един сервитъор ви обърка поръчката, най-много да се бръкне в своя джоб...когато един лекар сгреши, е тогава става страшно, защото се касае до живота и здравето на човешко същество. А, какво са лекарите - хора или богове, безгрешни роботи..? Хора? Не-е...Ако, се съди по масовата вълна на недовлство, спрямо тях напоследък, те не са човеци, а някакви безгрешни извънземни, които нарочно и само нарочно правят човешки грешки... защото са безхаберни, защото взимат рушвети под масата, защото са немарливи, защото не им пука за горките нас...Не знам дали сте на ясно, но х-о-р-а-т-а   у-м-и-р-а-т. Умират, представяте ли си? Умират, дори и без лекарска помощ, както се разказваше в един стар виц.
Лекарите са хора, като нас и като  ВСИЧКИ нас грешат. Не, не са като повечето от нас. Не! Те са хора, които са се нагърбили с огромната ОТГОВОРНОСТ за човешкия живот, поради което заслужават поклон! Поклон пред смелостта и силата им да поемат това бреме!
Преди години моя съученичка Светлана (Бог да я прости) почина при раждане. Нейната майка беше мед. сестра във ВМИ - Пловдив (Висш медицински институт) и уреди дъщеря си да ражда там при едно от светилата в акушер-гинекологията доц. Еди-кой си...Била е до нея при раждането, а след настъпилите усложнения е уредила най-добрия екип да се грижи за нея...но тя почина. Въпреки грижите и вниманието, почина. Това се случи, ЗАЩОТО ХОРАТА УМИРАТ ПО БОЖИЯТА ВОЛЯ, А НЕ ПО ЛЕКАРСКА воля (или небрежност). Лекарите не са богове! Те са   х-о-р-а! Да, те грешат понякога! А, ВИЕ?




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. mafani - Христа,
25.11.2011 10:04
ето, стигаме до клишето "човешко е да се греши", но още по-човешко е да си признаем грешката, ако и от нея да пострадали/починали хора, да са объркани съдбите на цели семейства. Въпросът е в поемането на адекватна отговорност.

Поздрави, Мафани!
цитирай
2. анонимен - Първо, това което се случва към м...
25.11.2011 10:08
Първо, това което се случва към момента е умишлена лекарска престъпност и второ, още нито един лекар не си е понесъл отговорността за деянията. Май всичко опира до отговорността в крайна сметка.
БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ СА АБСОЛЮТНО БЕЗОТГОВОРНИ!
цитирай
3. hrista - mafani, поздрави и на теб! Четох ...
25.11.2011 11:21
mafani, поздрави и на теб! Четох твоя пост по конкретнен случай за лекарска грешка и ми хареса. Стегнато, точно и добре написано, но мен ме провокира друго. Аз се притеснявам от обобщението на проблема и от масовото мнение, че всички лекари "са маскари". Когато, не дай Боже се случи някой да почине, наскърбените близки почват да търсят причината, да се случи това и разбира се, този, който им изкача първо пред очите е лекаря. Същият този лекар, на когото преди това са разчитали като на богоподобен и всеможещ.
Анономен, да възможно е в последните случаи, за които се говори много по медиите да стававъпрос за лекарска грешка, но тъй като аз не съм медицинско лице, няма да коментирам, защото съм н-е-к-о-м-п-е-т-е-н-т-н-а. И още нещо - всяко обобщение е глупаво. Българските лекари били безотговорни! Ами, да, щом стоят в България, а не търсят по-добри възможности в други държави...
Да, може би има и безотговори лекари, да вероятно не са малко и тези, които взимат "пари под масата", със сигурно има и такива, които грешат, но нека не правим КАРДИНАЛНИ ОБОБЩЕНИЯ!
цитирай
4. dedenze - Да хора са и грешат.
25.11.2011 13:41
Затова са длъжни да работят в екип и когато нямат нужните знания и умения да викат по- кадърните си колеги, най- малко да питат !
Тук творчество, безхаберие и тъпи грешки са забранени, отговорността е голяма и доброволна, ако нямаш нужните качества трябва веднага да напуснеш. "От всяко дърво свирка не става !"
цитирай
5. hristo27 - Лекарите трябва да практикуват ...
07.12.2011 08:50
Лекарите трябва да практикуват професията си, а не да бъдат заваятчии!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hrista
Категория: Други
Прочетен: 18051
Постинги: 3
Коментари: 7
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031